Op de koffie bij Anke Hurkmans van ‘Wauw speciaal voor jou’

‘Elk kind heeft het recht op een plek om te kunnen zijn wie het is’

Ze werkte tien jaar met moeilijk opvoedbare kinderen met een gedragsprobleem. Ze combineerde haar werkzaamheden met een creatieve functie bij een vakantiepark in de regio en trok acht jaar geleden de stoute schoenen aan en begon voor zichzelf. Het bleek
de basis voor haar succesvolle concept ‘Wauw speciaal voor jou’.

AnkeHurkmansAnke Hurkmans (41) uit Venray startte met het zelfstandig begeleiden van kinderen en jongeren met een bijzondere hulpvraag. “Ik merkte dat binnen de reguliere clubs als sport- of hobbyverenigingen deze kinderen niet of nauwelijks pasten. Ze hadden geen klik met
leeftijdsgenootjes of het ontbrak hen aan professionele ondersteuning, die ze juist wel hard nodig hadden.” Vanuit een wijkcentrum in Venray begon ze op woensdagmiddag met haar activiteiten voor de kinderen. “Maar al snel kwamen de vervolgvragen: kun je ook iets met koken of met logeren? Van daaruit ben ik gaan bouwen en daarmee heb ik continu ingespeeld op de behoefte van de kinderen.”
De naam van het concept was niet snel gevonden. Anke: “Ik wilde iets speciaals doen, want ik werk namelijk met een aparte doelgroep. De programma’s die wij de kinderen aanbieden is leuk, dat is… wauw! De naam gaf meer mogelijkheden met uitbreidingen als Wauw samen koken met jou, Wauw bij de buren of Wauw op vakantie.”

Inmiddels komen er meer dan 100 kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar, afkomstig uit zeven verschillende gemeenten in Noord-Limburg, bij Wauw speciaal voor jou. “De nadruk voor elk kind ligt op het spelen, maar in hun hulpvraag staan ook persoonlijke doelen
geformuleerd, als het ontwikkelen van sociale vaardigheden of het leren omgaan met leeftijdsgenootjes. Wauw richt zich vooral op de zorg en begeleiding van het kind en hun systeem. Ondertussen hebben we ook een groep volwassenen, waarvoor we ons inzetten voor
bijvoorbeeld een (arbeidsmatige) dagbesteding en koken. De kinderen van weleer zijn namelijk al een stuk groter geworden.”

Met enige regelmaat bezoekt Anke netwerkbijeenkomst Open Coffee Met… Horst* Venray. “Ik wil mijn concept vooral bekend maken in de regio. Ik ontmoette daar iemand met een eigen wasservice en ik dacht meteen aan een arbeidsmatige dagbesteding voor één van mijn
cliënten. In d e huidige tendens van social return afspraken zijn we met zijn allen verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een plekje te geven. Tijdens zo’n bijeenkomst zie en hoor ik direct weer kansen en mogelijkheden.”
Anke is tot nu zeer tevreden over haar concept Wauw speciaal voor jou. “Het is leuk om vanuit je eigen gedachtengoed voor kinderen een plek te creëren waar ze blij zijn, ze nergens tegenaan hoeven boksen en gewoon zichzelf mogen zijn. Daar ben ik trots op. Het grootste compliment dat ik heb gehad? Een meisje werd door haar moeder op het einde van de dag opgehaald en ze vroeg haar: mam, wanneer gaan we weer Wauwen?”
Kijk ook op onze website www.wauwspeciaalvoorjou.nl of de mooie Wauw film:

Share this Post!

About the Author : wpadmin


0 Comment

Related post

Spring naar toolbar