Op de koffie bij… Melanie Lettinga van Blok Social Professionals uit Oostrum

“Het is een uitdaging want terugval ligt altijd op de loer”

Geen werk meer, leven van een uitkering, worstelen met psychische klachten en een verslaving en daardoor steeds verder in een sociaal isolement raken. Melanie Lettinga (27), persoonlijk begeleider bij Blok Social Professionals in Oostrum: “Wij begeleiden mensen die in een neerwaartse spiraal zitten en die hulpverlening hard nodig hebben, maar dan moeten ze dat wel zelf inzien. En wij helpen ze daarbij.”

Door Herman van Aalst – Van Aalst Media

Melanie vervolgt: “De enige manier om in te zien dat hulpverlening hard nodig is, is net zolang door de problematiek heen blijven graven totdat iemand crasht. Gecontroleerd en daarmee verantwoord. De verandering die dan plaatsvindt komt vanuit de persoon zelf, de intrinsieke motivatie. Vanaf dat punt kun je weer gaan opbouwen.”

“Dat is namelijk ook heel erg belangrijk”

Deze eerste stap van de hulpverlening is uiterst specialistisch en pittig. Melanie realiseerde zich na een jaar dat haar eigenschappen en kwaliteiten bij een ander deel van de organisatie liggen. “Samen met mijn collega Ilja zijn we ons meer gaan concentreren op de zinvolle daginvulling. Dat is namelijk eveneens erg belangrijk. Blok Social Society valt, net als Blok Social Finances en Blok Social Professionals onder de paraplu van Blok Social Enterprises. Ilja en ik zijn nu vooral bezig om in de regio een groot netwerk van bedrijven op te bouwen, die bereid zijn om onze intrinsiek gemotiveerde mensen een kans te geven zichzelf te ontwikkelen. Wij blijven de cliënten uiteraard begeleiden, maar het doel is om hen een zelfstandig leven te laten opbouwen. Te zorgen dat iemand weer kan participeren in de maatschappij. Dat resultaat vind ik fantastisch. Maar het blijft een uitdaging, want terugval ligt altijd op de loer.”

“Neem nooit genoegen met een eerste antwoord”

Als ondernemende professional bezoekt Melanie met enige regelmaat de bijeenkomsten van de Open Coffee Met | Horst – Venray: “Bij een vorige bijeenkomst gaf verkoopspecialist Harry van Dreumel ons tips and tricks over de elevatorpitch, waarbij je in korte tijd jezelf moet presenteren als ideale oplossing voor het probleem van je gesprekspartner. Dat was erg leerzaam en het kwam ons goed uit toen we een paar dagen later naar de gemeente gingen.” Gecombineerd met haar eigen mensenkennis is het voor Melanie vooral belangrijk om kritisch te blijven. “Een cliënt vertelde dat het hem wel prima leek om in de transport te werken. Maar ondertussen raakten we aan de praat over zijn grootste passie en het leverde hem een leuke baan op in een reptielenwinkel. Mijn advies: neem nooit genoegen met een eerste antwoord, maar durf door te vragen. Iedereen heeft kwaliteiten en interesses, maar het is menseigen om niet meteen het achterste van je tong te laten zien”, besluit Melanie met een lach.

Share this Post!

About the Author : Ed Reijnders


0 Comment

Related post

Spring naar toolbar